Masterclass Veiligheid & Gedrag

 

Interview met Waldo Falke, directeur Falke & Verbaan

 

1. De gedachte van Falke & Verbaan is dat veiligheid een vorm van gedrag is, en dus beïnvloedbaar. Uw ervaring leert dat gedragsverandering gepaard gaat met een cultuurverandering binnen een organisatie. Dit betekent dat een organisatie naar een veiligheidscultuur moet. Wat is dat nou precies? 

Veiligheid bestaat uit drie aspecten: 1) technisch, bijvoorbeeld een snelheidsbegrenzer op een vorkheftruck, 2) organisatorisch, bijvoorbeeld de piek in de productie rondom de feestdagen en 3) gedrag, denk maar eens aan een formule 1 coureur op een vorkheftruck zonder snelheidsbegrenzer gedurende de drukke periode vlak voor de feestdagen. Vast en zeker kun je je een bepaalde voorstelling maken van het gedrag van de vorkheftruckchauffeur.

 

Technische en organisatorische aspecten zijn zeer belangrijk, maar er blijft een aspect over, gedrag. Alle drie de aspecten hebben invloed op elkaar, zo hebben technische en organisatorische aspecten invloed op gedrag en vice versa.

In een veiligheidscultuur gedragen mensen zich conform datgene wat er is afgesproken binnen de organisatie omtrent veilig gedrag. Hoe exacter dit gedrag is omschreven hoe beter. Het (veilige) gedrag van mensen is prima te voorspellen aan de hand van de waarnemingen die je doet. Afspreken, waarnemen, aanspreken is hetgeen waar een organisatie op kan sturen.

 

2. Hoe kan een organisatie zorgen voor een veiligheidscultuur waar men elkaar aanspreekt op gedrag dat niet past bij de omgeving waarin hij/zij werkt? 

Dit is een vaste combinatie van afspreken, aanspreken en opnieuw afspreken met consequenties. Hierin is een cruciale rol weggelegd voor het management. Deze moet alert zijn op de interactie tussen alle betrokkenen. Bovendien zijn zij degene die problemen tijdig moeten signaleren en werknemers op hun gedrag aanspreken.

 

3. Wat kan een veiligheidskundige doen om de veiligheidscultuur te verbeteren? 

Een volmaakte beheersing van de kunst van het vragen stellen. Over het algemeen zijn veiligheidskundigen zeer goed in het aanpassen en corrigeren van technische en organisatorische aspecten en daarbij in het terugkijken naar het verleden. Een veiligheidscultuur verbeteren begint met het kijken naar het gedrag dat je waarneemt en daarbij de koppeling te maken naar het gedrag dat je verwacht van de medewerkers in de toekomst.

 

4. Wat levert de Masterclass Veiligheid & Gedrag de deelnemer op?

  • Inzicht in hoe gedrag in zijn algemeenheid werkt, en veilig gedrag in bijzonder.
  • De kunst van het vragen stellen; hoe spreek je gedrag af, hoe spreek je mensen aan zodanig dat ze daadwerkelijk het gewenste gedrag gaan vertonen.
  • Het herkennen van incidentenwolken en het gewenste gedrag dat je af moet spreken om de incidentenwolk te verkleinen.
  • Wat je kunt doen om het veiligheidsprobleem in de lijn te krijgen.

 

Is deze masterclass iets voor u? Aanmelden kan via deze link.