Kwadrantenmodel

Het kwadrantenmodel van Falke & Verbaan omschrijft vijf kwadranten waarop u arbodienstverlening binnen uw organisatie vorm kunt geven. Ieder kwadrant staat voor een type arbodienstverlening.

Klik hier voor het historisch overzicht en de achtergrond van de vijf kwadranten.

Welk type arbodienstverlening past bij uw organisatie/afdeling?
Met de kwadrantentool kunt u gratis en eenvoudig achterhalen welk type arbodienstverlening bij uw organisatie past. Het doorlopen van de vragenlijst neemt ca. 15 minuten van uw tijd in beslag en u krijgt daarna direct de uitslag.

START DE KWADRANTENTOOL

De Kwadranten
In welk kwadrant uw organisatie valt en op welke manier u arbodienstverlening binnen uw organisatie het beste kunt vormgeven, is afhankelijk van 2 voorwaarden:

  1. De mate waarin regie over de verzuimbegeleiding ligt in de lijn, dat wil zeggen: bij de leidinggevende, dan wel degene die verantwoordelijk is voor het functioneren van de medewerker en daarnaast voor de verzuimbegeleiding en re-integratie.
  2. De mate waarin de organisatie in het verzuimproces afhankelijk is van een externe (arbo-)dienstverlener, voor bijvoorbeeld: de administratie, termijnbewaking, etc.

Ieder kwadrant staat voor een type van arbodienstverlening. Kwadrant III is het type arbodienstverlening waartoe de meeste organisaties overgaan. Gezien het feit dat steeds meer organisaties kiezen voor eigen regie, maar ook kosten willen besparen is kwadrant III vaak de beste keuze. Kwadrant V is aan te raden aan organisaties met een laag verzuim en zou voor iedere organisatie het model van de toekomst moeten zijn.

Klik in onderstaand figuur op het kwadrant van uw keuze voor meer informatie over het type van arbodienstverlening.