Estinea verlaagt verzuim

Estinea ondersteunt mensen met een (verstandelijke) beperking in de Achterhoek en Twente. Ruim 800 medewerkers zetten zich dagelijks in voor circa 1.000 cliënten. De professionals werken al vijftien jaar in zelfsturende teams, en hebben een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ondanks vele inspanningen lukte het Estinea niet om het verzuim van 6,8% te verlagen, waarbij Falke & Verbaan werd gevraagd om hier ondersteuning bij te bieden.

Véronique Schulingkamp, beleidsmedewerker HRM bij Estinea, vertelt over de ervaringen met het traject.

“Onze teams maken zelf afspraken over de ondersteuning die nodig is bij verzuim, bewaken de voortgang, lossen zelfstandig dagelijkse problemen op en verbeteren processen en werkmethoden. Alle aanvullende expertise die de zelfsturende teams hierbij nodig hebben, is in de platte organisatie binnen handbereik. Hierdoor zijn medewerkers in staat om zelf oplossingen te bieden waar de cliënt écht iets aan heeft. Het verzuim bleef echter een probleem wat we niet onder controle kregen, omdat er oorspronkelijk vanuit een medische visie naar verzuim werd gekeken.

Het traject is soepel en snel verlopen. Al na het eerste gesprek met Falke & Verbaan hadden zij een indruk van de situatie binnen Estinea en deden gericht voorstellen om aan de slag te gaan. Hierdoor kon al snel gestart worden met de analyse en aansluitend een passende workshop, waarna wij weer verder konden met de uitvoering. Falke & Verbaan dacht goed mee en gaf tips en voorbeelden waar nodig. De consultants zijn daarnaast deskundig, vriendelijk, behulpzaam en goed bereikbaar.

De kracht van het traject lag onder andere in de workshop consensusvorming. Hier hebben we een eenduidige keuze gemaakt voor het gedragsmodel als basis voor het verzuimbeleid. Daarnaast werden duidelijke en sprekende voorbeelden gegeven om iedereen hierin mee te nemen, en werden kritische vragen gesteld door de trainers. Afsluitend hebben we een plan van aanpak opgesteld. Dit heeft ons geholpen om direct te starten met de uitvoering. We merken dat er inmiddels een omslag is gemaakt richting het denken in mogelijkheden om te werken. Het plan van aanpak is inmiddels volledig uitgevoerd en het verzuimpercentage daalt in de richting van de gestelde target, en is inmiddels beland op 4,4%!”