Duurzame inzetbaarheid

Inzetbaar zijn en blijven; ook op lange termijn

Veel organisaties worden in deze tijd door maatschappelijke, economische én technologische ontwikkelingen gedwongen om zich anders te organiseren. Of om kosten te besparen, te werken aan vernieuwing, dan wel met minder mensen meer werk te verrichten. Dit veroorzaakt een  continue veranderproces, wat een groot appèl doet op het aanpassingsvermogen van hun mensen. Daarbij neemt de gemiddelde leeftijd toe en moet men langer doorwerken.  Deze situatie zorgt dat niet alleen de directe inzetbaarheid, maar ook die op de lange termijn onder druk staat. De balans tussen de persoon en het werk kan verstoord worden. Dit vraagt van organisaties alerter te zijn en tijdig en gericht te investeren in de inzetbaarheid van hun medewerkers.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Er zijn verschillende definities van duurzame inzetbaarheid. Onze is helder: duurzaam inzetbaar is een medewerker die gedurende de hele loopbaan gemotiveerd is en het vermogen heeft om de gewenste werkprestatie te (blijven) leveren. Naast voldoende fysiek en mentale belastbaarheid is het belangrijk dat de werknemer de wil heeft en de verantwoordelijkheid neemt om zijn kennis en vaardigheden op peil te houden en af te stemmen op een voortdurende veranderende werkcontext. Duurzame inzetbaarheid is ook vooral een zaak van houding en gedrag en focust in haar aanpak op het kunnen (kennis en vaardigheden), het willen (motivatie) en het mogen (faciliteiten en mogelijkheden binnen en buiten de organisatie).

Eigen verantwoordelijkheid medewerkers centraal

De medewerker is primair verantwoordelijkheid voor zijn/haar duurzame inzetbaarheid. Dit vraagt om een stijl van leidinggeven die de medewerker motiveert en faciliteert. Door de dialoog aan te gaan, zaken tijdig bespreekbaar te maken en een omgeving te creëren waarin de medewerker zich veilig voelt, kunnen zaken beter bespreekbaar zijn. Maar ook een stijl waarbij de medewerker aangesproken wordt op de vereiste prestaties en het gewenste gedrag. De kennis en vaardigheden van leidinggevenden om het gesprek aan te gaan zijn daarbij van essentieel belang. In onze aanpak is het trainen van leidinggevenden is een wezenlijk onderdeel.

Wat kan Falke & Verbaan voor u betekenen?

Falke&Verbaan adviseert en ondersteunt u om de duurzame inzetbaarheid op het gewenste niveau te krijgen. Van visievorming tot de vertaling en implementatie in de praktijk. We houden rekening met de context en uitdagingen van uw organisatie en zetten in alle activiteiten de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker en het sturen op gedrag centraal.

DIX: Falke en Verbaan biedt de DIX aan bij organisaties. TNO Arbeid ontwikkelt voor het Nationaal Inzetbaarheidsplan (NIP) De Duurzame InzetbaarheidsindeX (DIX). De DIX is een instrument dat medewerkers inzicht geeft in hun Gezondheid & Energie, Vakkennis & Vaardigheden, Motivatie & Betrokkenheid en Werk-Privébalans. Daarnaast stimuleert de DIX medewerkers om actief met hun eigen aandachtspunten aan de slag te gaan. Lees hier meer over de DIX en wat Falke & Verbaan voor uw organisatie kan betekenen.

 

Trainingen over duurzame inzetbaarheid

Falke & Verbaan organiseert het gehele jaar door trainingen over Duurzame Inzetbaarheid voor diverse doelgroepen. Hieronder treft u een greep van titels uit het aanbod van onze trainingen:

  • Eendaagse Masterclass ‘Een leven lang inzetbaar’
  • Eendaagse workshop ‘Aan de slag met duurzame inzetbaarheid’
  • Driedaagse strategische Masterclass ‘Aan de slag met duurzame inzetbaarheid’

Bekijk hier de Trainingskalender voor de eerstvolgende bijeenkomsten & trainingen van FVO (Falke en Verbaan Ontwikkeling).

 

FALKE & VERBAAN Effectieve organisaties sturen op gedrag

Wanneer u gebruikt maakt van deze site, accepteert u onze algemene voorwaarden en Cookie beleid. Teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL | Copyright © 2000 - 2018