Cultuurverandering bij jeugdzorgorganisatie Juvent

Juvent is een jeugdzorgorganisatie met ruim 500 medewerkers. In 2012 was het verzuim bij Juvent 2% hoger dan het gemiddelde branchecijfer van de jeugdzorg. Medewerkers binnen Juvent maakten gemiddeld genomen, veel vaker én veel langer de keuze om thuis te blijven dan gebruikelijk is in Nederland en de branche. Falke & Verbaan werd ingeschakeld om het verzuim terug te dringen en de verzuimcultuur aan te pakken.

Emmy van den Broeke, personeelsadviseur van Juvent, vertelt over haar ervaringen met het adviestraject van Falke & Verbaan:

“Op een prettige, niet-belerende wijze wordt je een spiegel voorgehouden door Falke & Verbaan. Een training met humor waarin je leert wat je anders kunt doen. En met een verrassend resultaat. Het verzuim is boven verwachting gedaald! We zitten zelfs onder de gestelde doelstelling (4,5% in 2013).

Leidinggevenden gingen gelijk aan de slag met wat ze geleerd hadden. Voor medewerkers was het nog wel even wennen. Soms lag de verantwoordelijkheid voor verzuim nog teveel bij de leidinggevende. Het werd duidelijk dat ons verzuimbeleid herschreven moest worden. Tijdens de trainingen hebben we samen onze visie op verzuim ontwikkeld.

Het traject heeft leidinggevenden een aantal inzichten opgeleverd die ook worden gebruikt bij reguliere (functionerings)gesprekken met medewerkers. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag ´bij wie zit de aap op zijn schouder?´ en ´wiens probleem is het nu eigenlijk?´

Het traject van Falke & Verbaan is door alle deelnemers als zeer positief ervaren. Sommige leidinggevenden vonden de kick off door Waldo Falke ‘schokkend’ maar tegelijk ook herkenbaar. Ook de samenwerking tussen Juvent en Falke & Verbaan ging soepel. Er was voldoende ruimte voor onze eigen ideeën en wensen, ook wat betreft de vervolgtrainingen.”