Asscher ziet animo voor gezondheidscheck

Ruim twee op de drie werknemers (69 procent) heeft interesse in een gezondheidscheck. Momenteel wordt bij slechts 21 procent van de werknemers een check afgenomen. Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag 13 juni jl. bij een werkbezoek aan KLM op basis van een onderzoek van het ministerie. Hij wil nog niet zeggen wat er met de uitkomsten van het onderzoek moet gebeuren, maar hij noemt het positief dat werknemers open staan voor een check.

Sinds het vorige kabinet is duurzame inzetbaarheid een belangrijk speerpunt om te zorgen dat werknemers langer door kunnen werken, zeker met het oog op de verhoging van de AOW-leeftijd. Het zijn met name de lager opgeleiden die een gezondheidscheck zien zitten. Dit is volgens het onderzoek te verklaren door het feit dat deze groep vaker zwaar lichamelijk werk verricht.

Inzetbaarheidsgesprek
Uit de monitor Duurzame Inzetbaarheid blijkt verder dat de helft van de werknemers een inzetbaarheidsgesprek willen, om te bekijken of de werkzaamheden nog fysiek haalbaar zijn. Ter bevordering van de gezondheid noemen medewerkers naast de gezondheidscheck ook een persoonlijk budget om te werken aan inzetbaarheid en korting voor de sportschool.

Afvallen
Uit het onderzoek blijkt verder dat een ruime meerderheid niet bereid is zelf te betalen voor gezondheidsvoorzieningen als een fietsplan. Een enkeling zou wel willen bijdragen voor hulp bij afvallen, stoppen met roken of bedrijfssport. Er blijkt hierbij contrast te zitten tussen wat werknemers willen en wat werkgevers aanbieden. Zo is er veel behoefte aan een persoonlijk budget, maar wordt dit weinig aangeboden. Een fietsplan wordt wel vaker aangeboden, maar daar is minder behoefte aan.

Erkenning
Goede arbeidsomstandigheden en erkenning op de werkvloer zijn de belangrijkste factoren waardoor mensen langer aan het werk blijven, zo blijkt uit de monitor. De behoefte aan een gezondheidscheck is juist licht afgenomen.

Door: NU.nl/Lucas Benschop