Voldoet uw organisatie aan de eisen die volgens de nieuwe arbowet worden gesteld aan de preventiemedewerker? Is het takenpakket van deze medewerker helder en heeft de ondernemingsraad hiermee ingestemd? Hoe is ervoor gezorgd dat er in de RI&E voldoende aandacht is besteed aan de psychosociale arbeidsbelasting?
Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe eisen gesteld aan de rol van preventiemedewerker en krijgt de preventiemedewerker een prominentere rol binnen de organisatie. Het wordt de taak van de preventiemedewerker om te adviseren en nauwer samen te werken met (externe) arbodienstverleners en de bedrijfsarts. Daarnaast wordt de positie van de preventiemedewerker versterkt doordat de instemming van de ondernemersraad verplicht is bij de keuze en de positionering van de preventiemedewerker.
Resultaat
- Basiskennis op het gebied van arbeidsomstandigheden, specifiek gericht op de branche.
- Zicht op de prioritaire risico’s in de branche: aanpakken van wat effect heeft.
- Handvatten om de kwaliteit van de RI&E te beoordelen.
- Handvatten om de samenwerking met de Arbodienstverleners te beoordelen.
- De invloed van gedrag van medewerkers op arbeidsomstandigheden.
Onze aanpak
Onze docent, werkzaam in de wereld van de arbodienstverlening, neemt u aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden mee door thema's als preventie, de Arbowet en de RI&E. U wordt continu uitgedaagd om de theorie te vertalen naar uw eigen werkpraktijk. Als voorbereiding op de bijeenkomsten evalueert u dan ook de RI&E en het functioneren van de arbodienstverlening binnen uw eigen organisatie. Tijdens de bijeenkomsten werkt u samen met uw mededeelnemers met de 'Arbo-aanpak actielijst'.
Na de training
Wij raden als vervolg op deze training de volgende interessante opleidingen en/of trainingen als verdieping aan:
- Workshop arbodienstverlening aanbesteden; zo werkt het wel
- Masterclass Veiligheid en Gedrag (data volgt)